Kolejka na Sugar Loaf – informacje praktyczne

Na sam szczyt Sugar Loaf można wjechać tylko kolejką, ale możliwe jest dojście piechotką na Morro da Urca, które jest miejscem przesiadkowym tej kolejki.

Wjazd na Sugar Loaf kosztuje różnie, w zależności od sezonu i pory: w przeliczeniu od ok. 180 zł do 280 zł.



Wagoniki kursują co 20 min.
Pierwszy wjazd jest o 8:10, ostatni o 20:40.
Przy realizacji biletów kupionych w necie potrzebny jest dowód osobisty lub paszport.
Najważniejsze info o Sugar Loaf:
- Góra po portugalsku nazywa się Pão de Açúcar, po angielsku Sugar Loaf, a po polsku… Głowa Cukru. Nazwa wzięła się rzekomo od tego, że kształtem przypomina stożek cukru;
- pomysłodawcą był brazylijski inżynier Augusto Ferreira Ramos;
- szczyt położony jest u ujścia Zatoki Guanabara ;
- ma 396 m wysokości;
- wznosi się niemalże prosto z wody Atlantyku;
- w 2012 r. została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
- na obu skałach znajduje się ok 270 dróg wspinaczkowych.
Najważniejsze info o kolejce na Sugar Loaf:
- Kabina mieści ok. 65 osób
- wagoniki jeżdżą co 20 min.
- kolejka ma długość 1400m
- pierwsza kolejka zbudowana została w 1912r.
- etapy wjazdu: kolejka naziemna Morro da Babilônia -> Morro da Urca -> szczyt Sugarloaf
- stacja przesiadkowa znajduje się na wysokości 220 m.n.p.m.
- cena wjazdów: od 180 do 280 zł, w zależności od pory i sezonu.
Na Morro da Urca można też wejść szlakiem. Opis tutaj:
« Ipanema Beach – przewspaniałe rozczarowanie! (Previous Post)
(Next Post) Praia Vermelha – uroczy oddech od zgiełku miasta »
Comments are Closed